Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Zo wordt zakendoen met het Verenigd Koninkrijk 'a piece of cake'

Zo wordt zakendoen met het Verenigd Koninkrijk 'a piece of cake'

  • 14/12/2023

Vier logistieke dienstverleners hebben op 4 december de allereerste Gateway²Britain-certificaten ontvangen: Corneel Geerts, Deny Logistics, Mainfreight en Ziegler.

 

VIL lanceert het kwaliteitslabel Gateway²Britain voor logistieke dienstverleners om KMO’s maximaal te ondersteunen met de import- en exportprocessen met het Verenigd Koninkrijk. Een idee dat indertijd ook door Voka werd voorgesteld.  Dankzij Gateway²Britain wordt handeldrijven met het VK ‘a piece of cake’.

Het logistieke proces is sinds de Brexit veel complexer geworden. Allerlei documenten, gegevens en certificaten zijn vereist voor de grenscontroles, wat leidt tot hogere administratieve en logistieke kosten (douaneformaliteiten, invoerheffingen, bijkomende regelgevende verplichtingen).

Rompslomp

Vooral KMO’s zijn hier de dupe van geworden. Deze bedrijven hebben weinig kennis over de veranderende regelgeving en onvoldoende personeel om de extra administratieve rompslomp erbij te nemen. Ook vinden zij moeilijk transporteurs die hun kleine volumes of irreguliere zendingen naar het VK mee willen nemen.

Een van de pijlers van het project Gateway²Britain, dat financieel ondersteund wordt door de Europese Unie, is daarom het opzetten van fysieke servicepunten om de KMO’s te ontzorgen.

Ontzorging

“De economische impact van de Brexit is inderdaad niet mals. Maar in Vlaanderen laten we onze KMO’s niet in de kou staan. Met het nieuwe Gateway²Britain kwaliteitslabel van VIL kunnen Vlaamse KMO-bedrijven voortaan snel en eenvoudig een logistieke dienstverlener vinden die hen maximaal ontzorgt voor het vervoer van hun zendingen naar het VK. Met de lancering van het kwaliteitslabel wordt de eerste pijler gerealiseerd van het Gateway²Britain project. Hierdoor zullen de export- en importvolumes herstellen én toenemen in de toekomst”, aldus Jo Brouns, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Landbouw.

Logistieke dienstverleners die het kwaliteitslabel ontvangen hebben de nodige expertise en ervaring met de import- en exportprocessen met het VK, bieden transparante prijsoffertes en staan garant om het hele proces efficiënt te laten verlopen. Het kwaliteitslabel creëert een win-win situatie voor KMO-bedrijven en voor de dienstverleners: KMO’s kunnen zich maximaal focussen op hun kernactiviteiten en dienstverleners kunnen hun volumes verhogen en hun efficiëntie maximaliseren door de kleinere volumes van de KMO’s te consolideren.

Eerste certificaten

Vier logistieke dienstverleners hebben op 4 december de allereerste Gateway²Britain-certificaten ontvangen: Corneel Geerts, Deny Logistics, Mainfreight en Ziegler.

“Het parcours voor het behalen van het Gateway²Britain-certificaat heeft ons gesterkt in onze gedachte dat wij met onze jarenlange kennis en knowhow de aanspreekpartner bij uitstek zijn om in alle vertrouwen zendingen van en naar het VK te behartigen. Of het nu gaat om één pallet of een volle vracht, dagelijkse zendingen of eenmalige zendingen, we kunnen kmo’s van A tot Z ontzorgen, iedere dag opnieuw”, zegt Bertrand Deny, Directeur van Deny Logistics.

Op de Gateway²Britain website (www.gateway2britain.be) vinden KMO’s snel een gecertificeerde logistieke dienstverlener die hen kan verder helpen. Ook logistieke dienstverleners die het certificaat willen behalen kunnen er terecht om een aanvraag in te dienen.

 

Contactpersoon

Maarten Libeer

Adviseur Internationaal ondernemen

imu - vzw - Uzbrussel
imu - vzw - Altez